28.5.2014

Satoa ja kukintaa

Parvekepuutarhamme tilanne on kohentunut huimasti sitten viime päivityksen. Lisää ruukkuja, multaa ja muita tykötarpeita saatiin landelta, ja vihannespunkkimyrkytykset onnistuivat (tai siltä ainakin näyttää nyt), minkä lisäksi olen myös tehnyt paljon pinnallista adjustointia.

Vielä hetki sitten parvekkeen nurkka näytti talvisine lyhtyineen, viime syksynä kerättyine järviruokoineen, sekalaisine esikasvatusastioineen ja hyllykköön varastoituine kukkaruukkuineen tältä:

Ennen...

Nyt, mamin lahjoittaman kukka-amppelin ja Krotin tänne majoittaman amppelimansikan asetuttua roikkumaan lasin eteen, talvikoristeiden siirryttyä muualle ja parvekelaatikoiden valloitettua kaiken pöytätilan, sama nurkka on näin vihreä:

Jälkeen!

Ensimmäinen satsi basilikaa alkoi hiljattain jo saavuttaa kukintavaihetta, joten korjasimme sadon ja kylvimme uudet siemenet multaan. Tämä basilika on jotakin erityisen suurilehtistä lajiketta. Yhteen lehteen pystyi käärimään kokonaisen tomaatin! Suuresta koostaan huolimatta lehdet maistuivat kuitenkin ihan hyviltä, eivät lainkaan puisevilta.

Basilikasato valmiina tulemaan syödyksi.

Muidenkin kasvien kukinta alkaa käynnistyä. Isoin kurkku on jo hyvässä vauhdissa. Sain tämän kurkuntaimen kaveriltani, joka oli esikasvattanut useampia ja halusi lahjoittaa ylimääräiset eteenpäin. Siinä vaiheessa kevättä, kun tämä saapui meille reippaana vaaksan mittaisena, olivat itse kylvämäni yksilöt vasta sirkkalehdillä. Niinpä ei ihmekään, että kukintakin alkoi ennen muita.

Kurkun kukkia.

Kurkku kiipii ylös lyhdyn ketjua.

Myös maustepaprikoille kuuluu hyvää. Nuppuvarsia alkaa jo pikkuhiljaa tulla. Tilanpuutteesta nämä ehkä hiukan kärsivät, mutta eivätköhän kuitenkin pärjäile riittävän hyvin.

Kukoistavat maustepaprikat iltahämärässä.

Hellejaksojen aikana parvekepuutarhan kasteleminen on välillä hiukan työlästä. Kurkut tarvitsevat lisää vettä usein jopa kahdesti päivässä, sillä etelälounaanpuoleiselle parvekkeellemme paistaa aurinko armottomasti ja lämpötila nousee tuuletuksesta huolimatta yli kolmenkymmenen. Myös lannoitetta saa ajaa melkolailla reippaalla kädellä. Työ on kuitenkin mielekästä, sillä hyvin hoidettu hyötypuutarha palkitsee myöhemmin sadollaan.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti