3.6.2014

Allergiaystävällistä ravintoa: Eväsmuffinit

Olen ollut jo pidempään ruisallergikko, mutta hiljattain on ilmennyt myös ohra-allergia, minkä lisäksi myös venhää epäillään, joten välttelen sitä nyt testimielessä muutaman kuukauden saadakseni selville, joudunko siirtymään kokonaan gluteenittomalle dietille.

En ole erityisen suuri leipomisen ystävä, enkä monimutkaisten kokkausoperaatioiden yleensäkään, mutta alati monimutkaistuvat allergiavaatimukset ovat pakottaneet viettämään jatkuvasti enemmän aikaa ruuanlaiton parissa, joten kaipa siitä on vähän pakko pikkuhiljaa alkaa pitää, ettei elo liiaksi pääsisi kurjistumaan.

Onneksi hyvä ystäväni, toveri Krotti tykkää leipomisesta ja osaa soveltaa reseptejä. Olemme leiponeet viimeaikoina paljon yhdessä ja kehitelleet uusia minulle soveltuvia ravintokohteita. (Yhdessä leipominen meinaa usein sitä, että Krotti leipoo meidän keittiössämme, kun minä sähläilen taustalla ja paisutan kiitollisuudenvelkaani.)

Nyt päästän julkiseen levitykseen kehittelemämme reseptin suolaisiin muffineihin, joita olen alkanut nimittää eväsmuffineiksi (tosin hänen mielestään niitä pitäisi kyllä sanoa muffinsseiksi eikä muffineiksi, mutta hän onkin pälli), sillä enimmäkseen niitä on nyt käytetty eväsleipien korvikkeena viime viikonloppujen linturetkillä ja muilla seikkailuilla.

Uunituoreita metukka-jauheliha-juusto-täytteisiä eväsmuffineja.

Nämä ovat vähän niin kuin eväsleipiä, joiden täytteet on leivottu jo valmiiksi taikinan sekaan. Nämä maistuvat aikalailla pitsalta. Nämä ovat gluteenittomia ja munattomia (tirsk) ja tarvittaessa myös laktoosittomia. Näistä saa ilmeisen helposti modattua vegaanisen version, jolloin laktoosittomuuskin toteutuu luonnostaan: korvaa maito esim. Oatly-kaurajuomalla ja valitse täytteeksi esim. liotettua ja kevyesti paistettua soijarouhetta ja sieniä. Nämä ovat loistavia!


Eväsmuffinit GL
25 kpl


5 dl maitoa
½ dl vaahterasiirappia tai hunajaa*
1 ½ tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
3 maustemittaa ksantaania
3 dl kaurajauhoja
2 dl perunajauhoja
3 dl kaurahiutaleita + tarvittaessa jokunen desi ekstraa
½ dl öljyä (esim. rypsiöljyä) tai sulatettua voita
200 g juustoraastetta täytteeksi ja kuorruteeksi
200-400 g jotakin muuta hyvää täytteeksi (esim. metwurstia, jauhelihaa, sieniä, purjoa)
hiukan mausteita täytteille (esim. basilikaa, sipulijauhetta, ripaus suolaa)

25 kpl muffinivuokia tai vuokapelti

Sekoita maito, siirappi ja suola ja lämmitä 42 asteiseksi.** Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää seos lämpimään maitoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetki. Jos se on liian plöyssää***, lisää hiukan kaurahuitaleita. Lisää taikinaan reilusti juustoraastetta ja pieneksi silpuksi raadeltua metukkaa ja/tai paistettua ja oman maun mukaan maustettua muuta täytettä. Lisää öljy tai voisula. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi vuokiin, ripottele päälle juustoraastetta tai kaurahiutaleita ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista 15-30 minuuttia. Tuoksusta ja väristä havaitset muffinien olevan kypsiä.


*) Käytin hunajaa kunnes lapsuusiältä tuttu allergiani sitä kohtaan alkoi taas vaihteeksi oireilla.

**) Krotti sanoo, että siinä lämpötilassa hiiva herää, mutta minä epäilen, että tämä on jokin Linnunrata-juttu. Tämän on pakko olla. Kyllä se hiiva varmasti herää jo 40 asteessakin.

***) Krotti väittää, että "plöyssä" on sana, vaikkei se kyllä ole. Hän on pälli.

Tunnustan: tämän kirjoittamiseen meni vähän ennemmän aikaa kuin vartti.
Tunnustan: editoin tätä vielä julkaisemisen jälkeen. Kahdesti.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti