4.6.2014

Allergiaystävällistä ravintoa: Raparperimuffinit

Edellisessä reseptijulkaisussani esittelemääni polkua edeten minä ja Krotti kehittelimme myös "makean" (oikeasti siis happaman) version eväsmuffineista, sillä edessä oli useamman yön telttailuretki viileämmissä olosuhteissa, ja tunnetustihan siinä, missä lämpimällä ilmalla ulkona tekee mieli suolaista evästä, tekee kylmällä säällä mieli makeata.

Näiden muffinien täytteeksi tuli tuoretta raparperia ja maku oli pehmeän hapan. Suolaa saisi ehkä olla pikkuisen enemmän, jotta taikinaosuus olisi maukkaampaa, mutten osaa ilman koe-erän leipomista arvioida, miten paljon, joten tässä seisoo nyt ensimmäisessä satsissa käytetty määrä. (Sitä paitsi suolankäyttöä pitäisi muutenkin rajoittaa. Ehkä siis ihan hyvä, että tämä on nyt tällaisenaan tässä.)

En ole itse kokeillut tätäkään reseptiä vegaanisena, mutta ilmeisesti gluteenittomien muffinien sarjamme taipuu kokonaisuudessaan aika helposti epäeläimelliseen makuun: mikäli kaurajuoma tai muu vastaava maidonkaltainen valmiste käyttäytyy leivonnassa samaan tapaan kuin lehmänmaito, niin eihän tästä tarvitse muuttaa kuin yksi kohta ja eläimet ovat jo kokonaan poissa kuvioista.


Raparperimuffinit GL
25 kpl


5 dl maitoa
½ tl suolaa
2 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 pussi kuivahiivaa
3 maustemittaa ksantaania
3 dl kaurajauhoja
2 dl perunajauhoja
3 dl kaurahiutaleita + tarvittaessa jokunen desi ekstraa
½ dl öljyä
5 dl raparperia pieninä kuutioina

25 kpl muffinivuokia tai vuokapelti

Sekoita maito, suola ja osa sokerista. Lämmitä 42 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään (myös loput sokerit), lisää seos lämpimään maitoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetki ja lisää hiukan kaurahuitaleita tarvittaessa, mikäli taikina jää liian löysäksi. Lisää raparperinpalat ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi vuokiin, ripottele päälle kaurahiutaleita ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista 15-30 minuuttia. Tuoksusta ja väristä havaitset muffinien olevan kypsiä.


(En postaa kuvaa. Raparperi näytti kypsissä muffineissa vähän ällöttävältä. Sellaisia kiiltäviä, limaisia, vihreitä könttejä pilkotti sieltä täältä taikinan seasta. Hyvää se oli, mutta ulkonäkö ei ollut täydellisin mahdollinen. Pitäisi kokeilla vaikka mustikoilla tai joillakin muilla marjoilla, niin voisi saada vähän kuvauksellisempaa kamaa.)

Ei kommentteja

Lähetä kommentti