22.6.2016

Kuohuviiniä ja kesäjuomaa

Kaikki muuttavat Helsinkiin. No, tai vähintään Vantaalle. Tänä keväänä mahtavasta biologiporukastamme, niin sanotusta merimuukalaislegioonasta, jo kolme viidesosaa on tehnyt näin. Syntyjään stadilainen toveri Naakkuli suoritti eräänlaisen paluumuton, kun taas toverit Lilla M ja Lissukka lähtivät töiden perässä. Turussa on jotenkin tosi paljon hiljaisempaa nyt.

Eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä pakkauduimme koko porukalla Lilla M:n kämpille Helsinkiin viettämään eräänlaisia tupareita. Ohjelmassa oli muun muassa maljannosto uramenestyksille ja kivalle kämpälle, tortilloita, mutakakkua ja herkullista kesäjuomaa, valokuvien räpsintää, "meikkitaiteilua" ja yleistä höpöttelyä. Sellaiset mukavat pikku pyjamabileet.

Malja kaikelle mukavalle! (Nämä ensimmäiset kuvat ovat Krotin ottamia.)

Luulimme mutakakun olleen uunissa jo yliaikaa, kun säntäsimme ottamaan sitä ulos, mutta annoksistamme tuli sitten tällaisia. Sisältö oli jokseenkin juoksevaa. No mutta taikinahan on usein herkullisempaa kuin valmis paakkelssi. Ainakin tämä oli ihan superhyvää, etenkin vadelmien ja jätskin kanssa. (Eikö ole kaunis kuva?)

Kävimme myös öisellä seikkailulla kaupungilla, kun Naakkuli hoksasi kaipaavansa silmätippoja apteekista, ja läheinen purilaispaikka houkutteli vielä iltapalalle. Oli mielettömän kaunista! Pilvinen taivas, sadepisarat ja märkä katu hehkuivat auringonlaskun kultaa. Pisarat eivät olleet kylmiä, ja vaikka mittarin mukaan olikin vain 18 astetta lämmintä, ukonilman vuoksi tuntui hassun hiostavalta.

Aika nätti ilta, ettenkö sanoisi.

Asunnon sohva- ja lattiapinta-ala tuli hyödynnettyä tehokkaasti, kun asetuimme yöpuulle. Sade ropisi, ukkonen jyrähteli ajoittain, sisällä oli painostavan kuuma ja nukkuminen sujui kehnonlaisesti. Seuraavana päivänä fiilis nousi kuitenkin jälleen kattoon, kun jatkoimme porukalla seikkailuun Hämeenlinnan ja Iittalan kautta Tampereelle.

Seikkailupäivän poimintoihin palaan myöhemmin. Nyt jaan teille maailman parhaan kesäjuoman reseptin. Tämä on siis tosi yksinkertainen smoothie-tyyppinen herkku, jota Krotti nimittää kesäjuomaksi. Naakkulin mielestä kesän määrä juomassa korreloi alkoholin määrän kanssa. Mielestäni juoma kuuluu tehdä mahdollisimman pitkälti tuoreista ja kotimaisista raaka-aineista, joten kyseessä on aika selvä sesonkiherkku.

Vaaleanpunaista kesäjuomaa! Taustalla raaka-aineita seuraavaa satsia varten.
(Tämän kuvan otin minä. Mikä ylpeyden aihe.)

Se kesäjuoma

muutama litra

noin litra mansikoita
pieni vesimeloni (mielellään "siemenetöntä" lajiketta)
pari avomaankurkkua
soveltuvaa alkoholijuomaa (esim. mansikkalikööriä)
+ jääpaloja (mikäli haluat juoman pysyvän viileänä)

Huuhtele marjat ja vihannekset. Poista kannat ja kuoret. Paloittele kaikki sopivan isoon kulhoon. Survo sauvasekoittimella tasaiseksi. (Vesimelonin siemenet voivat jäädä sekaan osittain ehjinä. Niistä tulee mukavaa rouskuteltavaa, ja ne ovat kuulemma terveellisiä.)

Lisää pakastimessa viilennettyä alkoholijuomaa sekaan fiiliksen mukaan. Voit myös lisätä jääpaloja pitämään juomaa kylmänä. (Hileeksi survottuna niistäkin saa rouskuteltava, mutta ota huomioon, että sitä ei kannata tehdä sauvasekoittimella isossa kulhossa.)

Tarjoilu onnistuu yksinkertaisimmillaan suoraan samasta kulhosta boolikauhalla, mutta juoman voi myös kaataa esim. kannuun tai karahviin tai annostella suoraan maljoihin. (Minä se tässä vaan puhun maljoista, vaikka kuvassa näkyy teekuppi.)

2 kommenttia: