29.6.2016

Legendojen Runosmäki

Minkälaista on asua Runosmäessä? Mistä tämän kaupunginosan maine johtuu? Keitä täällä asuu? Onko ihan tavallisen nuoren ihmisen turvallista muuttaa tänne? Kysymykset risteilivät päässäni, kun istuimme asuntonäytön jälkeisenä iltana lähiön kebulassa yrittäen ottaa selvää, minkälaiselta seudulta meille oli juuri tarjottu maailman ihaninta kotia.

Jos olisin uskonut nettikeskusteluja, en olisi ikinä muuttanut Runosmäkeen. Anonyymien tarinankertojien legendoissa Turun suurin lähiö suorastaan kuhisee "narkkareita, pultsareita ja mamujengejä", jotka aiheuttavat levottomuutta. Onneksi hoksasin kysyä tietoja myös vanhalta ystävältäni, jonka muistin joskus lukiovuosina asuneen täällä. Häneltä kuulin, ettei tähän lähiöön mahdu kuin yhden sortin katujengejä - niitä jotka tukkivat kulkuväylät rollaattoreilla.

Olen nyt asunut Runosmäessä liki vuoden, enkä voi allekirjoittaa yhtäkään etukäteen lukemistani tai kuulemistani satunnaisista kauhutarinoista. Sen sijaan vanhan ystäväni kertomuksen olen havainnut pitävän paikkansa. Meidänkin taloyhtiömme asukkaista ehkä ainakin 70 % on yli 70-vuotiaita. Seniorit parveilevat pihoissa ja kaduilla, liikkuvat laumoina ja juttelevat välillä vieraillekin. Eihän sellaista sovi tehdä muualla kuin suomifilmien maalaiskylissä!

Kotilähiömme katua sateisena, auringonlaskun kultaamana kevätiltana, joka suorastaan vaati lähtemään seikkailulle lähimetsään. (Kuvan nappasi toveri Krotti.)

Saattaa olla, että jotkut rollaattorijengiläisistä ovat hurjassa nuoruudessaan aiheuttaneet hallaa kaupunginosan maineelle. Vielä nykyäänkin osa heistä hengaa Piiparinpolun varressa pussikaljoittelemassa kauniina kesäpäivinä. En kuitenkaan pidä tätä varsinaisena turvallisuusriskinä alueen muille asukkaille. Järjestyshäiriöitä huterat seniorit eivät pahemmin kykene aiheuttamaan.

Hermannin nuorisoseura on mitä ilmeisimmin vallannut korttelit ja ajanut muut jengit ahtaalle. Ei täällä nimittäin pahemmin näy muita porukoita, joista voisi vääntää jutun juurta. Maahanmuuttajataustaista nuorisoa on toki liikkeellä, kuten minkä tahansa suomalaisen kaupungin lähiössä, mutta he eivät potki sotaveteraaneja (ironiset pahoitteluni niille keskustelupalstojen anonyymeille, joille tämä tuli järkytyksenä) vaan jalkapalloa kantaväestön nuorten kanssa iltaisin urheilukentällä. Syrjäytyminen ja väliinputoaminen eivät näyttäisi uhkaavan.

Arvelen, että Runosmäki-legendat ovat lähtöisin vuosikymmenten takaa, tai sitten satusepot ovat vain erehtyneet paikasta. Varsinaisen Runosmäen pohjoispuolella sijaitsevan Aurinkolaakson rauhallisuudesta en nimittäin mene takuuseen. Jotkut runosmäkeläiset kyllä puhuvat välillä pahaa siitä. Itse olen käynyt sillä suunnalla melko harvakseltaan, joten en voi ottaa kantaa.

Runosmäen suuri nähtävyys, Mustalampi, siitepölyn keltaiseksi maalaamana. (Kuvaajana minä itse.)

Asun lähellä Runostuoppia, mutta siitä huolimatta alkoholistit tai muutkaan humalaiset eivät ole aiheuttaneet toistaiseksi mitään ongelmia minulle tai oikeastaan kenellekään niin, että olisin nähnyt. (Paitsi silloin, kun olen itse ollut humalaisena Runostuopissa. Uskon kuitenkin, että mistä tahansa lähiöstä saisi samanlaisen kokemuksen, jos päättäisi väen vängällä tunkea paikalliseen kapakkaan humaltumaan. Se ei ole lähiön vika.)

Muista päihdeongelmaisista en ole tehnyt varmoja havaintoja. Yksi sotkuinen ukkeli kyllä haahuilee aina välillä vähän kummallisen oloisena kylillä, mutta kukaan ei ikinä puhu hänelle, eikä hän puhu kenellekään. Niinpä en tiedä, johtuuko hänen alennustilansa pelkän alkoholin vai jonkin muunkin aineen väärinkäytöstä.

Välillä bussissa matkustaa mies, joka pälyilee ympärilleen kuin vangittu villieläin, ja toinen, joka syö kärpäsiä. Eivät kaikki oudot kuitenkaan ole narkomaaneja. Minäkin pälyilen välillä, kun yritän tsekata, ettei kanssani matkusta ampiaisia. (Oikein kunnon satuseppo ei lokeroisi näitä tyyppejä lähiön ihmisasujaimiston edustajiksi ollenkaan. Runosmäen metsät ovat syvempiä kuin päälle päin näyttäisi.)

Runosmäkeläistä metsää. Kelopuita ja kilpikaarnamäntyjä (ja epämääräisiä hiippareita)! Myös lähiön toinen suuri nähtävyys, Nunnavuoren pirunpelto. (Kameran takana oli toveri Vieteripelle.)

Runosmäessä on toistaiseksi ollut jopa rauhallisempaa kuin aiemmin asuttamissani kaupunginosissa. Ensimmäinen kotini Turussa sijaitsi Itäisessä keskustassa, joka toki potee hiukan kaupunkikeskustojen perusongelmia muun muassa katumelun osalta. Kuuvuoren puoleinen Nummi, josta muutin pois viime kesänä, on kuitenkin paikoitellen oikein hyvämaineista ja arvostettua seutua, jonka luulisi hakkaavan Runosmäen mennen tullen.

Lähikaupan portailla käsidesiä juova iso karvainen pultsari ja valtava karvainen koira. Kaduilla öisin juoksevat nakupellet. Salakapakan ovella jonottavat teinit ja mopoautojen tukkimat jalkakäytävät. Kaupunkilegendoissa nämä sijoitettaisiin varmasti ennemmin Runosmäkeen kuin Kuuvuorelle, mutta totuus on tarua ihmeellisempää. Helikopterin, junan ja raskaan liikenteen meteli jylisi taustalla. Silti minä rakastin Nummea.

Kun nykyään saavun yöllä kotiin Runostuopin sulkemisajan jälkeen, on niin hiljaista, että ihan pelottaa.

Tämä on kuitenkin toistaiseksi pelottavinta, mitä olen Runosmäessä joutunut näkemään. (Kuvaajana Krotti.)

PS. Krotti haluaisi minun mainitsevan, että hän on viettänyt lapsuutensa Hakunilassa ja muutti Turussakin ensimmäisenä Halisiin, eivätkä nekään olleet yhtään huonompia paikkoja asua ja elää. Ehkä tämä toisi näkökulmaa siihen, miten hirveitä kaikki "hirveät" paikat oikeastaan ovat. Luulen kuitenkin, että ennen kaikkea se saisi Krotin vaikuttamaan pelottavalta henkilöltä.

PPS. Toveri Mölysammakko varmaan haluaisi minun kehuvan tässä myös Turun Laustetta, jossa hän on kasvanut. En kuitenkaan ole näin jälkikäteen enää ihan varma, minkälaisia hänen kertomansa jutut Lausteesta oikeastaan ovat olleet. Uskoisin, että mielikuvani niiden yleisestä levottomuudesta johtuu siitä, että hän kertoi ne. Hän on sitä paitsi kotoisin Porin seudulta. Tiedättehän porilaiset.

6 kommenttia:

 1. Mikä kuvaus Runosmäestä! Tyrskähtelin tässä itsekseni useamman kerran.

  VastaaPoista
 2. Sanon kyllä vähän myöhääsä mutta syy miksi ei näe tilabteita on vrm se että ne tapahtuu illalla ja yöllä ja kaikkea diilamista tappeluita(kokemusta) jengejä roskis/tuhopolttoja ja muuta nuokkari on aika semmonen paikka jossa voi bongata tätä tai sen lähi alueilla terveisin asiasta tietoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina passaa jättää kommentteja, vaikka postaus olisikin jo vanha! (Sen sijaan, anteeksi, mutta pakko sanoa, että jos haluaa kommenttinsa tulevan ymmärretyksi, kannattaa ehkä käyttää ainakin välimerkkejä. Niillä on aika iso vaikutus tekstin luettavuuteen.) :D

   Kyllähän minä öisinkin ulkoilen, enkä kiellä, etteikö täälläkin - kuten missä tahansa - tulisi välillä vastaan huutelevia juoppoja ja muuta epämääräistä, mutta olennaista tässä onkin se, että jos et itse ole niitä porukoita, joudutko väkisin tekemisiin heidän kanssaan vai et.

   Nyt jo päälle kaksi vuotta Runosmäessä asuttuani en ole vieläkään joutunut vasten tahtoani tekemisiin yhtään kenenkään kanssa. Välillä joku pena yrittää jotain jutella, mutta sitä ei lasketa vielä tekemisissä olemiseksi. Toista se oli vaikkapa Nummessa, missä hiukan pelotti, alkavatko hämärät tyypit pian pitää minua kaverinaan.

   En kai sitten ole vain käynyt nuokkarin nurkilla "oikeaan" aikaan, kun olen onnistunut missaamaan tämän kaiken. :D

   Poista
  2. Ihme jos löydät isosta kaupungista lähiön jossa ei tapahdu mitään noita kuvatun laisia juttuja öisin. Saa hakea. Eri asia on haittaako ne tapahtumat ihan tavallisen asukkaan elämää. Mitä väliä sillä on jos yöllä jokku tappelee keskenään yöllä.

   Poista
  3. Niinpä. Onhan sillä toki jotain merkitystä varmasti, mutta "kukaan ei nähnyt, mitään ei tapahtunut" pätee kyllä aika moneen asiayhteyteen.

   Poista