blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kynttilöitä kierrätysmateriaaleista

30.11.2016

Kynttilä palaa harvoin ihan loppuun asti. Siitä jää aina pätkä palamatta. Onneksi, kun niitä pätkiä kerää talteen riittävästi, pystyy ylijääneestä materiaalista tekemään pian uusia kynttilöitä. Ei tarvitse ostaa steariinia kaupasta. Eikä muuten tarvitse ostaa paljoa muutakaan, sillä kynttilän valamisessa voi hyödyntää vaikka minkälaisia vanhoja purkkeja ja pakkauksia, ja sydänlangankin voi tehdä itse kalastajanlangasta.

 

Itse tykkään eniten kierrätyskynttilöiden valamisesta suoraan vaikkapa lasipurkkiin, johon kynttilä saa sitten jäädä, mutta valamisen voi myös tehdä muoviseen tai pahviseen muottiin, joka lopuksi leikataan auki valmiin kynttilän ympäriltä. Nyt ajattelin jakaa perusohjeen, jonka mukaan yleensä teen suoraan purkkiin valettavat kynttilät. 

 

  

Tarvikkeet

 

vanhoja kynttilänpätkiä
purkki, johon kynttilä valetaan (laakea/matala, palamatonta materiaalia)
sydänlankaa (voit tehdä itse kalastajanlangasta tai hankkia valmiina)
sakset sydänlangan leikkaamiseen
kattila, lusikka ja tyhjä pesty säilyketölkki kynttilänpätkien sulattamiseen 

 

Perusohje

 

Sulata steariini: Silppua vanhat kynttilät säilyketölkkiin. Laita tölkki kattilaan vesihauteeseen ja kuumenna liedellä, kunnes materiaali sulaa kirkkaaksi ja juoksevaksi. Sekoita lusikalla sulamisen nopeuttamiseksi.

 

Valmistele sydänlanka: Leikkaa hiukan kynttiläpurkin korkeutta pidempi pätkä sydänlankaa, pudota se sulaan steariiniin ja ongi ylös lusikalla. Anna jäähtyä hetki. Suorista tikuksi kuitenkin ennen kuin lanka ehtii kovettua kokonaan.

 

Vala kynttilä: Kaada steariinia tölkistä hitaasti kynttiläpurkkiin. Huomioi, että vanhojen kynttilöiden sydänlankaa voi olla pätkinä tölkin pohjalla, joten "pohjasakka" kannattaa jättää kaatamatta.

 

Lisää sydänlanka: Kun valamasi kynttilä on alkanut jäähtyä mutta ennen kuin se ehtii kovettua kokonaan, tökkää suoristettu sydänlanka pystyyn kynttilän keskelle.

 

Anna jäähtyä: Vie kynttilä esim. ulos jäähtymään. Jähmettymisaika riippuu kynttilän koosta. Noin puolessa tunnissa pieni kynttilä alkaa olla jo jotenkuten kiinteä, mutta kunnollinen jäähtyminen voi vaatia useamman tunnin.

 

 

Muita tapoja lisätä sydänlanka

 

Kun kynttilä valetaan suoraan purkkiin, voi sydänlangan lisätä monella eri tavalla. Eri tekniikat vaativat erilaisia tykötarpeita. Perusohjeessa esittelemäni tekniikka on siitä yksinkertainen, että välineitä tarvitaan vähän. Kuuman steariinin kanssa on oltava kuitenkin hyvin varovainen, ettei polta näppejään, ja kynttilän jähmettymisen vaihetta voi olla myös vaikea arvioida. Lisäksi kynttilä ei välttämättä pala loppuun asti, koska sydänlanka voi lähteä ajelehtimaan, jos sitä ei kiinnitä purkin pohjaan.

 

Jos et halua joutua käsittelemään kuumaa sydänlankaa, voit laittaa langan purkkiin yhtä hyvin jo ennen kynttilän valamista. Leikkaa reilusti purkin korkeutta pidempi pätkä lankaa ja kiinnitä sen toinen pää purkin pohjalle (esim. pisaralla kuuma- tai pikaliimaa tai steariinia) tai sido se pieneen metalliesineeseen (esim. mutteriin) tai pikkukiveen, joka toimii painona ja estää lankaa kellumasta. 

 

Sido sitten langan toinen pää askartelutikkuun ja laita tikku poikittain purkin suulle niin, että lanka virittyy suoraksi keskelle purkkia. Vala sitten kynttilä. Tarkkaile sydänlangan ympäristöä - jos kynttilä ei jäähdy sen kohdalta tasaisesti, vala hiukan lisää.

 

Jos kynttilän jähmettymisen seuraaminen ja sydänlangan lisäämiselle sopivan hetken arvioiminen tuntuu vaikealta, mutta kuuman sydänlangan käsitteleminen ei haittaa, langan voi valmistella kovettamalla sen sulatetussa steariinissa perusohjeen mukaan, mutta kiinnittää sen kuitenkin jo ennen valamista pystyyn purkin keskelle. Kiinnitys onnistuu esimerkiksi pisaralla steariinia tai kuumaliimaa. Sydänlangan voi myös tukea varmuudeksi purkin suulle poikittain laitetulla askartelutikulla. Sitten vain valamaan. 

 

Värit ja kuviot 

 

Jos kynttilänpätkät ovat eri värisiä ja ne sulatetaan samassa tölkissä, värit sekoittuvat keskenään. Valkoista ja värjättyä kynttilää sekoittamalla voi saada aikaan ns. marmorikynttilää muistuttavaa kuviota. 

 

Jos haluat valaa useita eri värisiä tai vaikkapa raidallisia kynttilöitä, sulata kukin väri omassa tölkissään. Saadaksesi raitoja vala kynttilää hitaasti kerros kerrallaan. Odota aina kerrosten välissä, että steariini ehtii kovettua kunnolla. 

 

Kynttilöiden värjäämiseen myydään myös valmiita väriaineita. Steariiniväri myydään tavallisesti pieninä värihelminä tai -rakeina, joita lisätään valkoisen steariinin sekaan. Jo pari-kolme värihelmeä riittää tuottamaan noin desin kokoiseen kynttilään melko vahvan sävyn. 

 

Steariinin sekaan voi myös laittaa pieniä palamattomia koristeita, kuten askarteluhilettä. Valmiin kynttilän reunoja voi koristella vaikkapa ohuella kerroksella kynsilakkaa.


Oransseihin kynttilöihin on jo lisätty sydänlanka, mutta punainen on vielä liian juoksevaa. Vihreä kynttilä valmistuu muottiinvalutekniikalla - muottina mainio kermavaahtopurkin korkki.
 

 Lisähuomioita materiaaleista ja välineistä

 

Huomioi, että kynttilöitä valmistetaan useista eri materiaaleista, eikä kaikkia materiaaleja voida uusiokäyttää keskenään. Tämä ohje soveltuu ainakin steariini- ja parafiinikynttilöille.

 

Jos kynttilän valaa liian syvään astiaan, se palaa huonosti hapenpuutteen vuoksi, joten purkin tulisi siksi olla matalareunainen tai laakeanmuotoinen.

 

Kattila ja lusikka eivät sovellu välttämättä enää elintarvikekäyttöön kynttilöiden valmistuksen jälkeen. Steariinin peseminen pois astioista voi olla vaikeaa.

 

Jonkinlaiset hanskat ovat näppärät etenkin kuumaa metallitölkkiä käsiteltäessä ja sydänlankaa kovetettaessa. Steariinin poistaminen tekstiileistä voi kuitenkin olla työlästä, joten suosikkihanskojaan ei kannata liata.

 

Steariinin voi sulattaa myös suoraan kattilassa, mutta tällöin on oltava hyvin tarkkana, ettei se kuumene liikaa. Kiehuessaan se räiskyy vaarallisesti ympäriinsä ja voi syttyä palamaan. Vesihaude helpottaa lämpötilan hallintaa.

4 kommenttia

  1. Onpa kivoja!

    Mä olen käyttänyt vanhat kynttilänpätkät sytykeruusuihin. Vanhemmilla on talvisin päivittäisessä käytössä varaava takka ja ympärivuotisesti puulämmitteinen sauna, joten sytykkeitäkin kuluu tiuhaan tahtiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sytykeruusut ovat tosiaan käteviä. Itse en ole toistaiseksi ikinä tehnyt niitä itse, mutta pitää joskus kokeilla. :)

      Poista
  2. Näyttääpä helpolta! Jos ylipäänsä polttaisin kynttilöitä, niin noita olisi varmasti kiva tehdä.

    Minusta ajatus kynttilänvalosta on ihana, mutta sitten käytännössä alkaa häiritsemään, jos sisällä on hämärää. Autiotuvassakin ihmettelen miksi joku on sammuttanut valot ja koitan etsiä valokatkaisijaa ovenpielestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, itsellänikin on usein sama ongelma! Etenkin, jos yritän saada jotain aikaiseksi kotona, pitää ehdottomasti olla kunnolla valoisaa, eikä mitään puolihämärää. :D Mutta jos istuskelen vain tietokoneen ääressä, poltan usein kynttilää sohvapöydällä, koska silloin en kaipaa muuta valaistusta. Ja laitan usein ruokapöytään kynttilän, vaikka keittiössä olisi samaan aikaan valot päällä. Se vain on niin tunnelmallista. :)

      Poista