8.11.2016

Marraskuu hiipi parvekepuutarhaan

Nyt se on ohi, parvekepuutarhamme kasvukausi tältä vuodelta. Loputkin kasvit lakastuivat edellisenä yönä, kun pakkanen lopulta puraisi oikein kunnolla. Tänä aamuna oli harmaata ja hiljaista, hyytävän kylmää ja seisahtunutta. Räpsin muutaman tunnelmakuvan puutarhasta. Sitten hyppelin takaisin sisälle lämmittelemään kipristeleviä varpaitani. On tämä haikeata. Puutarhan talvilevon aika koittaa.

Nyt pelargonit kukkivat enää vanhan kahvikupin kyljessä.

Keijukaispuutarha menee talviunille. Puutarhatontutkin siirtynevät pian muualle odottamaan kevättä.

Ei ole ollenkaan varmaa selviääkö raparperi ensimmäisestä talvesta. Multa oli vähän turhan kosteaa ja jäätyi ensimmäisillä pakkasilla, joten kasvi saattaa olla jo kuollut.

Pari tomaatinraakilettakin jäätyi.

Krassi tuskin enää tekee uusia kukkia. Viimeisetkin lakastuvat parhaillaan. Se siitä vedonlyönnistä. Minä veikkasin, että se kukkisi vielä ainakin tämän viikon loppuun. Ei lähellekään.

Hei hei, syyskukkijat.

Hyvästit myös kesän parvekeviidakolle. Kekrin kurpitsalyhdyt ovat yhä pöydällä.

Muutama tomaatti olisi vielä kerättävissä. Niistä voisi ehkä tehdä keittoa.

Vesiaihe jäätyi. Haitallinen vieraslaji kuoli. (Kesällä meille kotiutunut vesihyasintti meinaan. Älkää kysykö, miksi meillä oli sellainen.) Pallossa oli sen verran vähän vettä, ettei pakkasiin ollut mitenkään välttämätöntä varautua etukäteen siirtämällä sitä sisälle tai tyhjentämällä. Laajentumistilaa riitti kyllä.

Ensi keväänä sitten palataan jälleen asiaan parvekepuutarhuroinnin osalta. Voisin tosin kirjoitella taas tässä syksyn ja talven kuluessa muutaman "huomioita parvekeviljelystä" -tyyppisen koostepostauksen vielä, koska kesällä en pahemmin ennättänyt yhteenvetää ajatuksiani. Kevättalvella alan varmasti myös julkaista flashback-fiilistelyjuttuja, tulevan kesän suunnitelmia ja muuta intoilua. Ei se aihe siis tästä blogista kokonaan katoa talveksikaan.

#kukkailottelua  @mansikkatilanmailla

2 kommenttia:

  1. Voi nyyh! Mutta on teillä ollutkin hirmuisen pitkä kasvukausi! Pari kuukautta, ja voi jo alkaa esikasvattamaan kaikenlaista vihreää...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Eipä tässä kauaa tarvitse odottaa. :)

      Poista