11.12.2016

"Hyvää joulua!"-vaatteidenvaihtoilta

Olen jo pitkään ollut harmissani siitä, miten täynnä vaatekaappini on sellaisia kledjuja, joita en ole aikoihin pukenut päälleni, enkä välttämättä enää edes aiokaan. Usein on myös tehnyt mieli hankkia jotain uutta kivaa - mutta kun tilaa ei pahemmin ole, ja muutenkin tuntuu jo siltä, että omistan niin paljon kaikkea, ettei enempää enää sovi haalia.

Lopulta päätin sitten ratkaista ongelman: kutsuin siskot ja siskojen puolisot kylään, mylläsin kaappini ja laitoin jakoon kaiken, mitä en ole viimeisen vuoden aikana käyttänyt tai mitä en oikeastaan haluaisi enää käyttää.

Oli melko kauheaa huomata, miten paljon minulla oli sellaisia vaatteita, joiden en edes tiennyt enää olevan kaapissani. Suuri osa niistä oli joskus yli 10 vuotta sitten hankittuja (lue: silloin kun menin yläkouluun) ja aivan liian pieniä minulle. Lisäksi kaapissani vilisi kaikenlaisia "tän ovh oli 200, mut tarjoukses tää oli enää 50 euroo, joten oli ihan pakko ostaa!" -tapauksia, joita en ollut kertaakaan käyttänyt. Hintalaputkin olivat monesti yhä paikoillaan. (Niistä pystyi helposti päättelemään, miksi kyseiset vaatteet oli alkujaan ostettu.)

Illasta kehkeytyi rattoisa. Vaatevarastojen läpikäyminen ja vanhojen rytkyjen vuoronperään sovittaminen oli sangen hupaisaa. Kaikki löysivät itselleen jopa läjäpäin sopivia vaatteita (paitsi valitettavasti hiukan ulkopuoliseksi jäänyt toveri Mölysammakko, joka on liki kaksimetrisenä hongankolistajana auttamatta liian iso edes sovittamaan suurinta osaa vaatteistani), ja ilmassa olikin vähän jouluaattoillan fiilistä, sitä niin sanottua antamisen iloa.

Ne vaatteet, jotka eivät löytäneet uutta omistajaa, pakkasin kassiin, jonka vien myöhemmin mukanani seuraavalle vaatteidenvaihtotorille, kunhan sellainen taas tulee. Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri on järjestänyt niitä Turussa säännöllisesti, jopa kahdesti vuodessa, ja järjestänee taas pian seuraavan. Silloin minullakin on viimein jotain lahjoitettavaa.

Toki osan uutta omistajaa vaille jääneistä vaatteista laitoin talteen itselleni tulevia käsityöprojekteja varten. Etenkin harvinaisen hienoja kankaita, nappeja tai muita yksityiskohtia sisältävät vanhat rytkyt päätyivät suoraan kierrätysresurssivarastooni. Eipähän tarvitse välttämättä aloittaa seuraavaa ompelutyötä suuntaamalla ensin kangaskauppaan, kun parhaassa tapauksessa materiaalit löytyvät jo omasta takaa. Mikäs sen mukavampaa.

Parasta oli kuitenkin illan päätteeksi järjestää takaisin kaappiin ne vaatteet, joita aion käyttää jatkossakin. Vaatekaappini ei ole koskaan näyttänyt niin edustavalta! Yksi paita per henkari, tai korkeintaan kaksi. Pari siistiä pinoa per hylly, ja niin matalia, että vaatteita pystyy selaamaan helposti, eikä kauheaa mylläyskaaosta ole tarpeen aiheuttaa edes kovassa kiireessä. Ei mitään läjiä ja kasoja pitkin housutelinettä, vaan yhdet pöksyt per tanko.

Vapautuneen kaappitilan myötä pystyin jopa perustamaan "käytössä olevien vaatteiden hyllyn". Siihen voin latoa kaikki ne "vasta yhtenä päivän päällä olleet vaatekappaleet", joiden paikka ei vielä ole pyykkikorissa mutta ei myöskään puhtaiden kanssa samassa hyllyssä. Siis ne, jotka lojuivat aiemmin kekoina kahdella eri penkillä, joskus myös lattioilla.

Minulle moinen on jo ihan luksusta.

Voi tätä täydellisyyttä! Kyllä nyt vanhaa kunnon kuria ja järjestystä rakastava sieluni lepää! (Tämän kuvan perusteella voisi luulla, että tyylini koostuu enimmäkseen kauluspaidoista ja pikkutakeista. Hiukan harjaanjohtavaa ehkä. Näyttää miltei jonkun rötösherran garderoobilta.)

Jos mietit vielä erilaisia joululahjaideoita, tämä saattaisi olla yksi hyvä optio. Etenkin, jos vaatekaappisi kaipaa järjestystä - ja etenkin, jos joku (kanssasi suunnilleen samaa vaatekokoa käyttävä) läheisesi aina kuolaa omakseen kaikkia hienoja vaatteita, joita sinulla on. Käy vain kaappisi läpi, luokittele (äläkä valehtele itsellesi siinä kohtaa, kun mietit, mitä oikeasti tarvitset) ja anna sitten läheisellesi lahjaksi mahdollisuus valita omakseen miten paljon tahansa niitä vaatteita, joita itse et enää tarvitse. Tämän voi myös toteuttaa hauskan illanvieton muodossa.

Koska kuka oikeasti nykyään enää jaksaa yrittää myydä vaatteitaan kirpparilla, edes netissä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti