blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Tillandsia-villitys

25.2.2017

Ilmakasvit näyttivät jo viime vuonna olevan tulossa muotiin, kun niitä alkoi ilmestyä vihersisustajien blogeihin, ja nyt myös Kotipuutarha-lehden uusimmassa numerossa hehkutettiin niitä. Minua eivät muotivirtaukset suuremmin liikuta, mutta on aina kivaa, kun aiemmin vaikeasti saatavilla olleet jutut tulevat muodin myötä paremmin tarjolle ja valikoimakin kasvaa. Silloin harrastajan kannattaa olla valppaana ja tehdä hankintoja.

Tillandsia

Arveluni mukaan vielä viime vuonna valtaosa trendikkäiden ilmakasvien uusista omistajista oli hankkinut omansa HUONE ett RUMista, sillä Suomessa niitä ei oikein vielä muualta saanutkaan. (Ikeassa saattoi ehkä olla jokin. Se tosin saattoi olla muovinen.) Nyt niitä myydää joka paikassa Plantagenia myöten.

Huomasimme ilmakasveja Raision Plantsussa helmikuun alussa käydessämme tsekkaamassa tarjouksia, mutta kun tulimme reilun viikon päästä uudestaan, oli ilmakasvipakkauksia jäljellä enää murto-osa alkuperäisestä. Niillä on ollut melkoinen menekki.

Tillandsia

Meidän ensimmäisille ilmakasveillemme on tähän mennessä ehtinyt käydä jo huonosti. Isompi yksilö Tillandsia vriesea kuoli ilmeisesti kuivuuteen, kun taas pienempi kaveri Tillandsia ionantha tekee mätänemiskuolemaa liiallisen tai vääränlaisen kastelun vuoksi. Kultainen keskitie jäi löytämättä.

Tillandsia

Ajattelimme kuitenkin vielä yrittää uudestaan, joten hankimme kolme uutta ilmakasvia edesmenneitten tilalle. Tulokkaiden lajit pitäisi vielä määrittää kunnolla. Yksi näyttäisi olevan jälleen uusi Tillandsia ionantha. Toinen voisi olla joko Tillandsia bulbosa, T. baileyi tai T. caput-medusae. Todennäköisimmin se on viimeiseksi mainittu, mutta en väitä mitään ennen kuin olen tutkinut asiaa tarkemmin. Kolmannesta ei ole vielä mitään käryä.

Tillandsia

Epäonnistumisten ja lisätiedonhaun myötä arvelen olevani jo hiukan viisaampi, mitä tulee ilmakasvien hoitoon. Suora auringonpaiste ei ainakaan ole hyvä juttu - meidän ehkä kannattaisi jopa siirtää kasvit luoteenpuoleisille ikkunoille. Upotuskastelua olisi meikäläisissä kuivan sisäilman olosuhteissa tarpeen tehdä noin kaksi kertaa viikossa puolen tunnin ajan, ja kastelun jälkeen ylimääräinen vesi olisi syytä valuttaa pois huolellisesti. Päivittäinen sumuttelu ei liene järkevää, sillä nähtävästi se johti yhden kasvin mätänemiseen.

Tillandsia

Toivottavasti uudet tulokkaat pysyvät hengissä ja ilahduttavat vielä pitkään - eivätkä delaa ainakaan juuri siinä vaiheessa, kun tämä muoti on ohi, eikä ilmakasveja saa taas enää oikein mistään muualta kuin ulkomaisista nettikaupoista. Tuntuu aina vähän tyhmältä tappaa huonekasveja huonolla hoidolla ja hankkia heti perään uusia tilalle. Haluaisin niin olla parempi tässä hommassa. Jakakaa toki ohjeita ja vinkkejä, jos teillä on kokemusta ilmakasveista.

22 kommenttia

  1. Minulla oli 3 ilmakasvia, joista yksi on kuollut, toinen vielä sinnittelee ja kolmas muuten vaan heikossa hapessa. Joten minulla ei ole mitään hyviä hoitovinkkejä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, niiden hoito kuulostaa teoriassa (netistä luettuna) hyvinkin helpolta, mutta ei se sitä ilmeisesti olekaan... :D

      Poista
  2. Tillandsiat hurmaavat!!
    Ihanaa että ovat taas tulleet "muotiin"!

    Löysin muuten vihdoin sen vaaleanpuna-keltaisen tulppaanin lajikkeen, jota kyselit joku viikko sittem blogissani!
    Se kuuluu Tom Pouce-lajikkeisiin.
    niitä on tummempia ja näitä vaaleita mitä minulla nytkin vaasissa rehottaa. =)

    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Mä täällä "landella" en edes ole ollut tietoinen mistään Tillandsia-villityksestä x S Mutta ihan jees jos niitä tulee nyt paremmin saataville. Tillandsia xerographica ainakin hieman himottaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! xD Juu, trendeissä on aina se hyvä puoli, että saatavuus helpottuu ja hinnatkin saattaa tulla alaspäin. (Huolestuttaa tosin, että siitä seuraa pahuuksia harvinaisille kasveille. Tillandsioitakin kerätään ilmeisesti yhä luonnosta suoraan myyntiin ainakin jenkeissä.)

      Xerographica on kyllä hulppea. Toistaiseksi HUONE ett RUM myy niitä vielä aika suolaiseen 27 euron hintaan (ja tälläerää ne ovat myös tilapäisesti loppu varastosta), mutta jos jossain vaiheessa se tulisi edullisemmin vastaan, enköhän minäkin hankkisi. :D

      Poista
  4. Ilmakasvit ovat kyllä ihania! <3 Hoidosta en osaa vielä reilun kuukauden kokemuksella sanoa tarkempaa kenttätietoa. Meille on riittänyt uppokastelu kerran viikossa ja pohjoisikkuna. Tosin olen huomannut, että näitä myydään todella eri kuntoisina. Hyvän ja terhakan yksilön löytäminen on hieman haasteellista, enemmän tulee vastaan kuivia käkkänöitä:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu! Olen havainnut saman myyntikunnon suhteen. HUONE ett RUM postitti ihan hyväkuntoisia, mutta Plantagenissa piti katsoa, minkä paketin valitsee.

      Poista
  5. Ostin eilen Tillandsian Jyväskylän Seppälän Prismasta. Nyt se killuu tässä tietokoneen yläpuolella pöytälampussa. Keväällä ostin ensimmäiseni Viherlandiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mukavaa! Toivottavasti ilmakasvisi jakselevat hyvin ja ilahduttavat vielä pitkään. :>

      Poista
  6. Tuntuu että näitä vain ostelevat kaikki eikä oikein kukaan tiedä miten hoidetaan. Tietoa on tarjolla suhteellisen vähän ja ohjeet ovat ylimalkaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muodikas kasvi usein hankitaan kotiin, vaikkei olisi aavistustakaan, kuinka se saadaan pysymään hengissä pidempään... Tosin kovasta yrityksestä huolimatta minäkään en ole onnistunut pitämään elossa kuin muutaman tillandsioista, joita olen hankkinut.

      Living With Air Plants -kirjasta saa aika kattavasti tietoa ilmakasveista. Suosittelen! Sitä voi ostaa ainakin täältä:
      http://www.huoneettrum.fi/product/302/living-with-air-plants-kirja

      Poista
  7. Jos olet Facebookissa niin liity ryhmään Tillandsiat eli eliaksenkukat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! En valitettavasti käytä Facebookia enää.

      Poista
  8. Plantagenin tillandsia mixit ovat usein tosi kuivia ja huonokuntoisia, tuskin niitä enää henkiin saa. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta, niistä on vaikea löytää hyväkuntoisia yksilöitä. Silloin, kun ensimmäiset paketit tulivat myyntiin, tarjolla oli vielä ihan kohtuullisen elossa olevia kasveja, mutta nyt viimeksi, kun pari viikkoa sitten kävin Plantsussa, en nähnyt yhtäkään, joka olisi ollut siinä kunnossa, että olisin viitsinyt ostaa.

      Poista
    2. Sama pätee moneen muuhunkin kukkakauppaan. Flörissäkin oli ihan käppyröitä.

      Poista
    3. Totta turiset! Ilmakasvien hoito lienee siinä määrin työlästä, ettei siihen aina jakseta panostaa. Oletetaan, että kasvit menevät kaupaksi ennen kuin ehtivät kuivahtaa hengiltä. (Veikkaan, ettei Plantsussa panosteta ollenkaan. Flörissä luulisi kyllä vaivauduttavan.)

      Poista
  9. Anonyymi5/2/19 12:12

    Mitenkähän siemenistä saa kasvatettua?-onko kellään kokemusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! En ole koskaan kuullut kenenkään tehneet sitä Suomessa, mutta jenkkisivustoila olen havainnut välillä puhuttavan tästä. Jos siemeniä saa jostain, niin ainakin tasainen, runsas kosteus ja tosi hyvä ilmanvaihto ovat olennaisia seikkoja kasvatuksen onnistumisen kannalta. Siemenet pidetään kostealla kasvualustalla. Lämpötilaa ja valoa pitää säätää tarkasti ja ravinteita alkaa lisätä jostain tietystä kasvun vaiheesta eteenpäin. Kasvu on hyvin hidasta, mutta sitä voi nopeuttaa hyvillä olosuhteilla ja kasvihormoneilla - tämä menee jo laboratoriohommiksi.

      Poista