blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Kevätkylvöjä, linturetkiajatuksia ja tulppaaneja

24.3.2018

Tuntuu hassulta, että maaliskuuta on jäljellä enää viikko. Ensi viikonloppuna on jo pääsiäisloma ja aika juhlia kevään koittoa. Kevät näyttääkin juuri sopivasti tekevän tuloaan. Päivisin lämpötila on jo enimmäkseen plussan puolella, eivätkä yöpakkasetkaan ole enää niin armottomia - parvekepuutarhan lämpömittari on tallentanut viime öiltä enää asteen tai parin pakkaslukemia. Auringonpaiste on sulattanut lumia niin tehokkaasti, että taloyhtiön pihan etelänpuolen rinne on jo lumeton ja ensimmäiset tulppaanit ja narsissit puskevat pintaan.



Mekin aloitimme tällä viikolla kevätkylvöt. Niiden kanssa saa aina olla tarkkana, ettei aloita liian varhain, koska asunnossamme ei ole kauheasti esikasvatustilaa, joten siinä vaiheessa, kun taimet alkavat olla niin isoja, että tila loppuu kesken, olisi hyvä olla jo sen verran lämmintä, että ne voi siirtää pysyvästi parvekkeelle. Yleensä sopiva aika aloittaa onkin ollut maalis-huhtikuun taite. Asiaan tietysti vaikuttaa se, miten kevät etenee ja onko toukokuussa jo lämmintä vai vielä yöpakkasia.


Tähän mennessä on kylvetty tomaattia viittä sorttia ('Rotkäppchen', 'Indigo Rose', 'Hundreds & Thousands', 'Golden Currant' ja yhtä mysteerilajiketta), paprikaa kahta sorttia ('Aji Cristal' ja jokin tavallinen vihannespaprika), latva-artisokkaa ('Vert de Provance'), munakoisoa ('Black Beauty'), mansikkakoisoa eli ananaskirsikkaa sekä lamopinaattia. Lisäksi olisi tarkoitus kylvää vielä auringonkukkaa, parsakaalia, yrttejä ja ehkä kesäkurpitsaa. Maissejakin ajattelimme taas yrittää, mutta ne ostamme kyllä valmiina taimina.



Olen tosi innoissani siitä, että lauhtuvat säät ovat saaneet muuttolinnut viimein liikkeelle. Kiuruja, töyhtöhyyppiä, laulujoutsenia ja muita kevääntuojia on jo havaittu monin paikoin meidänkin seudullamme, mutta itse en ole vielä ennättänyt tervehtimään niitä. Onneksi huomiselle ei toistaiseksi ole suunnitteilla sen kummempaa ohjelmaa, joten jos energiaa riittää, voisin läksiä vaikka bongausreissulle. Kuulemma myös teerien soidinpulinaa on jo kuultu, joten pääsiäisviikonlopulle kaavailemallamme suoretkellä saatetaan kuin saatetaankin päästä tarkkailemaan niiden soidinta.


Kuvissa on tulppaaniasetelma, josta olen oikeastaan aika ylpeä. Tavallisesti lykkään kaikki kukat rennoksi ja sekalaiseksi kimpuksi maljakkoon, useimmiten vielä siihen yhteen ja samaan maljakkoon, mutta tällä kertaa vaivauduin oikeasti näkemään vaivaa. Leikkasin tulppaanien varret asteittain eri pituuksiin ja poistin ylimääräiset lehdet, jotta sain aseteltua kukat liereän lasimaljan sisälle spiraaliksi. En ole mikään erikoisen proo näissä hommissa, mutta mielestäni onnistuin hyvin. Muutaman yli jääneen tulppaanin laitoin sitten erikseen pienempiin purkkeihin. Mitäs tykkäätte?

PS. Muistakaa osallistua puutarhamessulippujen arvontaan!

#kukkailottelua @mansikkatilanmailla

46 kommenttia

  1. Kiinnitinkin heti huomion tulppaaneihin, tosi kivasti oot toteuttanut! :) Täällä näyttää kevät vielä aika kaukaiselta, pihan sipulikukilla on puolimetriä lunta päällään :D onneksi on ollut tosiaan aurinkoa ja plussakeliä, joten jospa lähtisi kevät reippaasti vauhtiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kiitos! Täällä lumi on haihtunut pakkasista huolimatta ilmaan aikamoista kyytiä. :D

      Poista
  2. Onpa nätti asetelma!

    VastaaPoista
  3. Kivasti asetellut tulppaanit!
    Kuulostaa siltä, että teillä on kevät aika tavalla meitä edellä. Täällä on vielä enimmäkseen täysi talvi, ja lunta niin paljon, että varmaan kuukauden lämmöt vaatii sulaminen.
    Mukavaa viikonloppua!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, täällä kevät näyttää ihan oikeasti tekevän tuloaan. Auringonpuolen rinteet ovat jo pitkälti sulaneet.

      Poista
  4. Asetelma on ihan huippu kuin myös ensimmäinen kuva. Tykkään!!

    VastaaPoista
  5. Tykkään, hienosti asetellut tulppaanit! Ja ihanaa, että edes jossain päin Suomea alkaa olla jo noinkin keväiset tunnelmat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän. Eiköhän se kevät tästä lähde etenemään. :)

      Poista
  6. Kaunis asetelma!
    Meilläpäin ei ole tietoakaan lumien sulamisesta, eilen satoi vielä lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Meillekin saattaa olla tulossa lisää myöhemmin ensiviikolla... :D

      Poista
  7. Kauniisti toteutettu asetelma. Tuollaisessa asetelmassa tulppaani pysyvät ryhdikkäänä, vaikka varret hieman venyisivätkin. Meillä on lunta noin 70 cm, paikoin enemmän. Pakkastakin päivällä ja yöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, totta. Uusien imupintojen tekeminen ei tosin ollut ihan nopea operaatio, kun sama vaivannäkö tarvittiin joka kerta. :D

      Poista
  8. Asetelma on kaunis ja erityisen kaunis on tulppujen sävy.
    Tässä postauksessa on niin positiivinen ja kevään saapumiseen luottava tunnelma. Meillä on ollut varsin keväinen päivä tänään, mutta harmikseni alkava viikko näyttää ajankohtaan nähden hyytävän kylmältä. Toivottavasti ennustukset menevät pieleen ja kevään edistyminen jatkuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, noi vaaleanpuna-oranssit on yksiä kauneimman värisiä tulppaaneja, mitä tiedän. :) Tänään ilma oli jo viiden asteen verran plussan puolella, ja näytti tosi keväiseltä. Uskon vahvasti, että tästä se alkaa. :D

      Poista
  9. Aloitin tänä keväänä esikasvatuksen jo hyvissä ajoin maaliskuussa. Saa nähdä milloin pääsee istutuspuuhiin ulos, lunta on tullut tänne ennätys paljon, joten voi olla, että hukutaan taimiin ennen sitä. Mielenkiintoisia lajeja tulossa siellä. Latva-artisokkaa en ole koskaan kokeillut. Onnistuneita kasvatuksia. 🌱 Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina jännää odottaa, milloin pääsee istuttamaan kasveja ulos - ja miten isoiksi taimet pääsevät venymään esikasvatuksessa. :D Latva-artisokka on meilläkin ekaa kertaa tänä kesänä kokeilussa. :)

      Poista
  10. Ihanan keväiset kuvat! <3

    Jotenkin tämä maaliskuu on mennyt ohi ihan hujauksessa. Mies piti kaksi viikkoa lomaa tässä kuussa, joten se vaikuttanee asiaan aika isosti. Kevätkylvöt olen saanut jo sille asteelle, että ostin ensimmäiset siemenet tänään, köhköh. :D
    Eiköhän tuonne jotain aikaiseksi saada! Viime kesänä asiaa rajoitti remontti, tulevana kesänä taas täytyy ajatella asiaa jonkin verran kissan parvekeulkoilun kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mulla on vähän samanlainen fiilis - maaliskuu tuntuu menneen tosi nopeasti. :D Mutta hieno juttu! :) Kissalle ainakaan tomaatti ei tee hyvää...

      Poista
  11. Tuo seitsemän tulppaanin kierreasetelma on hieno. Taidan ottaa oppia.

    VastaaPoista
  12. Hienot tulppaanit! Meillä pilkisti pari päivää sitten muutama piippo hangesta, nyt on jo puolet kalliosta lumettomana. Kyllä se lumi äkkiä lähtee, kun aurinko paistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kyllä kevättalven auringonpaiste on tehokas! :)

      Poista
  13. upeat tulppaanit! Meillä on lunta vielä hirmuisesti, vaikka aurinko on sitä jo vähän sulattanut. Yöt ovat edelleen pakkasella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiristyviä yöpakkasia on taas tiedossa meillekin.

      Poista
  14. Hurmaavat tulppaanit! Minustakin maaliskuu on mennyt supernopeasti, kadonnut vain jonnekin. Toivottavasti huhtikuu sujuu vähän hitaammin, etenkin jos tulee ihanat kevätkelit :)

    VastaaPoista
  15. Tuo ensimmäinen kuva on kyllä tosi hieno!

    VastaaPoista
  16. Oiiiii! Miten kauniita ja erilaisia tapoja tulppaanien esillepanoon! ♥ Minulla ne on aina vain tylsästi maljakossa samalla tavalla, hihih.. :D

    Sinä liityit ihan tovi sitten lukijaksi uuteen lemmikki/luontoblogiini Kerjäävä Karvamato. Olen aikani mietittyä nyt KUITENKIN päättänyt herättää eloon aikaisemman lemmikkiblogini, joka ehti olla yli vuoden hunningolla. Tämä uusi lemmikkiblogi nyt siis kuitenkin jää pois, joten jatkossa siis jatkaa vanha blogini Karvapuusti, tervetuloa sinne ♥ http://karvapuusti.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  17. Tylsää, että talvi alkaa olla ohitse :(

    Kevät on vuodenajoista rujoin: kaikki sotku paljastuu lumen alta. No onneksi uutta vihreää myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, tämä on toki yksi näkökulma. Kevättalvi on kaunis ja hyvillä keleillä aivan mainio, kun taas alkukevät on usein kieltämättä tosi ankean näköinen, etenkin sadesäällä, etenkin kaupungissa. Itse olen kuitenkin alkanut jo kyllästyä kuiviin pakkasilmoihin, ja muuttolintuja on todella ikävä! Sunnuntaina tulikin bongattua jo ensimmäiset töyhtöhyypät, kurjet ja joutsenet tälle keväälle, joten niiltä osin helpottaa jo.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. (Pakko kirjoittaa kommentti uusiksi -- alkuperäinen oli niin täynnä kirjoitusvirheitä.)

      No kieltämättä laulujoutsenia on jo ikävä. Lapsuudessa se oli niin harvinainen täällä Pirkanmaalla, että vieläkin säväyttää jokaisen näkeminen -- vaikka niitä on oikeastaan nykyään vähän kaikkialla.

      Eli hyväksynen kevään suosikkilajin varjolla :)

      Josta tulee mielen toinen suosikki assosiaation kautta:
      https://www.youtube.com/watch?v=B_iAbCpl5Js

      Poista
    4. Mulle laulujoutsenen kohtaaminen tuntuu erityisen hienolta juuri keväällä. Niitä tulee talven aikana sen verran harvakseen vastaan, että ehtii unohtaa miten uljaita ne ovat. Niiden saapumisessa takaisin Suomeen on jotain suurta ja kaunista.

      Poista
  18. Upeat asetelmat!

    Meillä oli aamulla vielä 15 astetta PAKKASTA.
    Päiväksi lämpeni, mutta tuo aamulämpötila ei todellakaan lämmitä mieltä :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Aika hyytävä ilma. Meilläkin on kyllä ollut nyt taas kymmenen pakkasasteen ja kylmempiäkin öitä, mutta päivisin käydään plussalla. Tänään tuli tosin taas lisää lunta. :D

      Poista
  19. No menitkö retkelle, näkyikö lintuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain menin, ja näkyihän niitä! Joutsenia, vanelluksia, kottaraisia ja kurkia osui muun muassa kohdalle. Samoilla mestoilla (Paimiossa) oli nähty samana päivänä myös monen sortin hanhia ja kiurujakin, mutta niitä en päässyt vielä havainnoimaan.

      Poista
  20. Tosi kaunis tulppaaniasetelma! Onnea kylvöillesi ja hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista