blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Allergiaystävällistä ravintoa: Gluteenittomat suolaiset muffinit

3.6.2014

Ajattelin jakaa reseptin suolaisiin muffineihin, joita olen alkanut nimittää eväsmuffineiksi, sillä enimmäkseen olen käyttänyt niitä eväsleipien korvikkeena viime viikonloppujen linturetkillä ja muilla seikkailuilla. Nämä ovat vähän niin kuin pieniä leipiä, joiden täytteet on leivottu jo valmiiksi taikinan sekaan. Maku muistuttaa aika lailla pitsaa. Resepti on gluteeniton ja kananmunaton ja muuttuu ongelmitta maidottomaksi ja vegaaniseksi.

Olen ollut jo pidempään ruisallergikko, mutta hiljattain on ilmennyt myös ohra-allergia, minkä lisäksi myös venhää epäillään, joten välttelen sitä nyt testimielessä muutaman kuukauden. Luonnollisesti leivän ostaminen kaupasta on tässä tilanteessa aika vaikeaa. Gluteenittomien leipien valikoima on kohtuullinen vain isoimmissa marketeissa, enkä ole vielä löytänyt mitään erikoisen houkuttelevia vaihtoehtoja. Hinnat ovat myös hurjia.

En ole erityisen hyvä leipomaan saati kokkaamaan muutenkaan, mutta alati monimutkaistuvat allergiavaatimukset ovat pakottaneet viettämään jatkuvasti enemmän aikaa ruuanlaiton parissa, joten kaipa siitä on vähän pakko pikkuhiljaa alkaa tykätä, ettei elo liiaksi pääsisi kurjistumaan. Onneksi hyvä ystäväni Krotti tykkää leipomisesta ja osaa soveltaa reseptejä. Olemmekin leiponeet viime aikoina paljon yhdessä ja kehitelleet uusia minulle soveltuvia ravintokohteita. Tämä resepti on pitkälti hänen käsialaansa.

Eväsmuffinit GL
25 kpl


5 dl maitoa (kauramaito toimii hyvin)
½ dl vaahterasiirappia tai hunajaa*
1 ½ tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
3 maustemittaa ksantaania
3 dl kaurajauhoa
2 dl perunajauhoa
3 dl kaurahiutaleita + tarvittaessa jokunen desi ekstraa
½ dl öljyä (esim. rypsiöljyä) tai sulatettua voita
200 g juustoraastetta täytteeksi ja kuorruteeksi
200-400 g jotakin muuta hyvää täytteeksi (esim. sieniä, kasviksia, jauhelihaa)
hiukan mausteita täytteille (esim. basilikaa, sipulijauhetta, ripaus suolaa)

25 kpl muffinivuokia tai vuokapelti

Sekoita maito, siirappi ja suola ja lämmitä 42 asteiseksi.** Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää seos lämpimään maitoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetki. Jos se on liian plöyssää***, lisää hiukan kaurahuitaleita. Lisää taikinaan reilusti juustoraastetta ja haluamiasi täytteitä. (Valmistele täytteet tarpeen mukaan. Sienet ja liha on syytä paistaa ennen taikinaan lisäämistä, kasvikset ainakin pilkkoa.) Lisää öljy tai voisula. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi vuokiin, ripottele päälle juustoraastetta tai kaurahiutaleita ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista 15-30 minuuttia. Tuoksusta ja väristä havaitset muffinien olevan kypsiä.

*) Käytin hunajaa kunnes lapsuusiältä tuttu allergiani sitä kohtaan alkoi taas vaihteeksi oireilla.

**) Krotti sanoo, että siinä lämpötilassa hiiva herää, mutta minä epäilen, että tämä on jokin Linnunrata-juttu. Kyllä se hiiva varmasti herää jo 40 asteessakin.

***) Krotti väittää, että "plöyssä" on sana, vaikkei se kyllä ole.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti