4.10.2016

Jihuu, #kaameimmatmenkat-keskustelu nosti veriset yksityiskohdat julkisuuteen!

Huomatkaa: veriset yksityiskohdat mainittu, olkaa täten varoitetut.

Twitter on räjähtänyt hetkessä täyteen viserryksiä kuukautisista. Ilmeisesti tämän kerrassaan eeppisen #kaameimmatmenkat-ryöpyn aiheutti jokin kehnonlainen mainos, jota minä en ole vielä nähnytkään (koska katson töllää aika vähän ja mainoksia vielä sitäkin vähemmän), mutta keskustelua olen sentään seurannut, vaikkei minulla ole edes omaa Twitter-tiliä. Tämä vain on niin mahtavaa!

Tokihan maailmassa on jo pitkään ollut niitä rohkeita tyyppejä, jotka puhuvat ja kirjoittavat avoimesti kuukautisiin liittyvistä vaikeuksista, mutta asia ei siltikään liene saanut lainkaan riittävästi julkisuutta, kun MTV nimittää sitä edelleen "vaietuksi aiheeksi" ja useampikin twiittaaja sanoo, ettei ennen tätä hetkeä tiennyt, miten hirveästä asiasta oikeasti voi olla kyse. Niinpä tämä keskustelu tuli selkeästi tarpeeseen.

Itse olen melko varmasti pitänyt aika hyvin huolta siitä, ettei ehkä kukaan lähelläni ole pystynyt elämään tietämättä, miten hirveä ongelma kuukautiset todella voivat pahimmillaan olla. Tiedän, ettei suurikaan osa näistä ihmisistä olisi varmasti mitenkään erikoisemmin kaivannut saada tätä tietoa, ja osa ei olisi välttämättä missään nimessä halunnut kuulla mitään, mutta minä olenkin (ainakin välillä) vähän törkeä henkilö. 

Ja minullahan niitä #kaameimmatmenkat-kategorian juttuja riittää. Olen kerännyt omakohtaista kokemusta aiheesta nyt jo yli neljäntoista vuoden ajalta.

Naisen parhaita ystäviä? No kipulääkkeet! Eihän timanteilla tee pahan paikan tullen mitään.

Olen vuotanut verta ja kudospaakkuja yhtenä kymenä, kipuillut päästä varpaisiin, kärsinyt, vääntelehtinyt, sätkinyt, oksentanut, ripuloinut, pyörtyillyt, mättänyt erinäisiä pillereitä ja sotkenut vaatteita ja paikkoja jo niin monta kertaa elämässäni, että siitä on tullut ihan arkista. Toisesta päästä lentää veristä sotkua ja ripulia, toisesta yrjöä - perusmeininki, kaikki hyvin, ei tarvitse hälyttää apua.

Se tapahtuu noin 30-35 vuorokauden välein ja kestää noin 2-5 vuorokautta kerrallaan. Se on otettava huomioon menemisiä ja tekemisiä suunnitellessa. Siihen on aina oltava varautunut myös silloin, kun sen ei pitäisi tapahtua - mihinkään ei ole menemistä ilman muutamaa sidettä ja pussillista kipulääkkeitä laukussa. Sen takia on pitänyt perua viime hetkellä vaikka miten tärkeitä asioita, ja sen takia on pitänyt poistua vaikka mistä kesken kaiken.

Sen takia joudun lojumaan tavallisesti suunnilleen kerran kuussa pari-kolme vuorokautta yhteen menoon sängyssä tai sohvalla, usein kyvyttömänä kävelemään.

Niinä vuorokausina nukun yöt parin tunnin pätkissä, jotta voin huolehtia riittävästä kipulääkityksestä ja vaihtaa siteen riittävän usein, etten joutuisi heräämään missään viimeistelyä vaille valmiissa splatter-leffan lavastemateriaaleissa. (En ole sellaisten leffojen ystäviä, ja kuivuvan veren haju saa minut voimaan pahoin.)

Sen takia menetän usein ruokahaluni pariksi päiväksi, minkä jälkeen alan potea kauheaa suklaanhimoa. (Okei, sen voi hoitaa myös ravintolisillä, mutta pillereiden nieleminen on ikävää.)

Kun kipulääkityksen tarve päättyy, alkaa suklaalääkityksen tarve!

Joskus purskahdan sen takia itkuun pikkuasioista - kuten siitä, että myöhästyn bussista. Pahimpina hetkinä en siedä kuunnella mitään ylimääräistä höpinää kenenkään suusta, koska haluaisin vain olla hiljaa, keskittyä hengittämään ja olemaan huutamatta kivusta, ja teen sen hyvin selväksi joko olemalla hiljaa tai huutamalla.

Sen takia on nieltävä sellaisia määriä kipulääkkeitä, etten edes murtuneen nilkkani kanssa kaivannut vastaavaa annostusta (vaikka murtumat saatuani nukuinkin yhden yön yli pelkkä tukiside nilkassani ennen kuin menin lääkärille). Olen jopa onnistunut aiheuttamaan itselleni mahahaavan pääasiassa yliannostamalla ja väärinkäyttämällä kipulääkkeitä kuukautisten aiheuttaman epätoivon keskellä.

Nykyään handlaan koko homman kuitenkin jo ihan kohtuudella. Olen jopa tanssinut koko yön vasta noin puoli vuorokautta menkkojen alkamisen jälkeen ihan menestyksekkäästi (ja käytin myös alkoholia, joten jätin lääkepussistani pois kaiken parasetamolin ja siltikin pärjäsin) ja ollut jopa pienellä vaelluksellakin niiden kanssa (mutta sitä en kyllä tekisi toiste, jos voisin valita). 

Kaameat menkat ovat kaameat, mutta aina voi yrittää olla itse kaameampi ja viedä voiton.

Mitä tuumitte #kaameimmatmenkat-keskustelusta? Tuliko se tarpeeseen? Oletteko itse osallistuneet siihen Twitterissä?

PS. Jos joku vielä miettii, mistä on kyse:

5 kommenttia:

 1. Muita ihan huippuja twiittejä:

  Saara Huttunen ‏@SaaraHuttunen
  #kaameimmatmenkat ekat menkat kesti 2kk (putkeen siis) ja loppui lääkekuuriin

  Mikaela äR ‏@popCHERUB
  mun menkat aina olleet siedettävät, mut en tajua miksi vähättelisin muiden #kaameimmatmenkat-kokemuksia, saati miehiä jotka tekee niin.

  vesikko ‏@katvesi
  #kaameimmatmenkat on ne, jotka jatkuu taukoamatta 4 kk putkeen hormonikierukan laiton jälkeen ":)"

  Aale Juhannus ‏@saatanaale
  Menkkojen olemassaolo kun olet mies. Itselläni ei onneksi kummempaa dysforiaa mutta I feel u bros. #vaintransjutut #kaameimmatmenkat

  Epis ‏@epatutkimus
  ai niin yks kaveri kuvas et nyky-suomessa ei tiedetä mille hurmeiset taistelukentät haisee paitsi et menstruoivat tietää #kaameimmatmenkat

  Hanna-Kaisa Simojoki ‏@HSimojoki
  Solidaarisuudesta mukana. #kaameimmatmenkat: äitini vei mut ensiapuun kesken yo-prelin. Tutkittiin mm. umpisuoli. @Lunettekuukuppi

  Timo Haapala 2.0 ‏@JussiMarttila
  Feedissä #kaameimmatmenkat-twiittejä, jos miehillä ois joku vastine menkoille niin niihin olisi varmaan kehitetty jo estolääkitys

  VastaaPoista
 2. Keskustelu tuli kyllä todella tarpeeseen! Näistä jutuista ei puhuta ollenkaan tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ilmeisesti ei puhuta, kun vielä on henkilöitä, joille tässä tuli paljon uutta.

   Poista
 3. Mielenkiintoista tässä on tosiaan se, että joillekin nämä jutut tulevat aina ihan uusina. Jopa puolet väestöstä elää tällaisen ongelman kanssa, eikä toinen puoli tiedä siitä välttämättä mitään.

  VastaaPoista