blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Nyhtökaura-reseptisuosikkini: nyhtissänkkäri

17.2.2017

Viime vuoden luetuimpiin postauksiini sisältyvät kaikki ne, joissa puhun hiljattain markkinoille tulleista uusista kasviproteiinivalmisteista - enkä yhtään ihmettele. Niinpä ajattelin ryhtyä jakamaan suosikkejani Nyhtökaura-resepteistä, joita olen kokeillut. Suurin osa niistä on ihan perusohjeita, tosi yksinkertaisia ja vaatimattomia, mutta sellaista ruuanlaittoa minä pääasiassa harrastankin.

Aloitetaan uusimmasta herkustani, joka on niin sanottu Pulled Oats sandwich, Nyhtökaura-sandwich eli yksinkertaisemmin nyhtissänkkäri. Siis Nyhtökauraa paahtoleipien välissä, vähän salaattia ja muita täytteitä. Suhteellisen yksinkertainen resepti. Valmistusaika noin 15-20 minuuttia tai jotain sinne päin. Näppärä herkku.

Selostan tässä, miten itse tapaan tehdä näitä. Valmistan nyhtistäytettä koko paketin verran, mutta käytän sitä vain yhteen sänkkäriin kerrallaan. Loput säästän tuonnemmaksi. Nyhtiksen (myös valmistetun) säilyvyys jääkaapissa on kokemukseni mukaan ihan hyvä. Yhdestä paketillisesta nyhtistä riittää varmaan viiteen leipään, riippuen vähän siitä, miten paljon sitä haluaa laittaa yhteen.

Resepti ei sisällä yhtään eläinperäisiä raaka-aineita, jos valitsee kasvispohjaisen ranskankerman/smetanan ja tsekkaa myös, että kasvisliemikuutiokin sisältää nimensä mukaisesti vain kasvislientä.



Nyhtökaura-sandwichit


Nyhtistäyte:

1 pkt Nyhtökauraa*
pieni sipuli
1,5 dl vettä
kasvisliemikuutio** (esim. Reformi Luomu)
muutama maustepippuri
ripaus rouhittua mustapippuria
loraus rypsiöljyä paistamiseen

Muut ainekset:

2 siivua täysjyväpaahtoleipää (esim. Fazer Paahto Täysjyvä)
muutama lehti jäävuorisalaattia***
pari teelusikallista smetanaa tai ranskankermaa (esim. Oatly iMat Fraiche)
maustekurkkuja (esim. Felix  Maku -viipalekurkku)

Nyhtistäytteen valmistus:

Nyhdä nyhtis käsin pieniksi suikaleiksi. Pilko sipuli kuutioiksi. Ruskista nyhtis ja sipuli pannulla öljyssä. Kiehauta vesi (käy näppärästi vedenkeittimellä) ja lisää siihen mausteet ja liemikuutio (käy näppärästi esim. keraamisessa mukissa). Kun liemikuutio on liuennut, kaada maustevesi paistoksen sekaan ja paista vielä, kunnes nyhtis on imenyt nesteen.

Leivän kasaaminen:

Paahda leipäsiivut leivänpaahtimessa tai paista pinnalta rapeiksi pannulla. Huuhtele salaatti. Levitä leivälle smetanaa/ranskankermaa ja lado päälle nyhtis-sipulipaistosta, salaatinlehtiä, maustekurkkuja ja lopuksi vielä hiukan lisää smetanaa/ranskankermaa. Laita päällimmäinen leipäsiivu paikalleen ja leikkaa kokonaisuus kahdeksi siistiksi kolmioksi.

*) Käytän nyhtiksestä oikeastaan aina maustamatonta nude-versiota, koska en allergioiden vuoksi viitsi hirveän usein ottaa niitä maustettuja. Tomaatti-versio on kyllä tosi hyvää, ja uskoisin, että se menisi tässä loistavasti. Silloin ei ehkä tarvittaisi edes liemikuutioita tai muitakaan mausteita, pelkkä vesitilkan lisääminen sellaisenaan riittäisi.

**) Liemikuution sijaan voi käyttää "ihan oikeitakin mausteita", mutta minä en ole niin hifistelijä, että vaivautuisin, jos hyviä liemikuutioita on saatavilla. Olen kyllä tehnyt peruskäristyksen nyhtiksestä ilmankin kuutiota, jolloin vain sotkin veteen sekalaisia mausteita (lähinnä jotain keittojuuresmaustesekoitusta), kunnes se alkoi muistuttaa kasvislientä.

***) Sänkkäriin voi toki laittaa oman maun mukaan muitakin kasviksia, esim. tomaattia. Allergioiden takia oma suosikkini on tällainen vähän riisutumpi versio.

5 kommenttia

  1. Tosi kiva kuulla vinkkejä nyhtökauran käyttöön. Itse olen tykästynyt lime-inkivääriversiosta tehtyyn wokkiin, tomaattiversiosta en taas pitänyt yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Haluaisin niiiin maistaa lime-inkivääriä, mutta allergiarajoitus sen kohdalla on vähän vakvampi, joten en uskalla edes kokeilla. :c

      Poista
  2. Meillä on viime aikoina siirrytty yhä enemmän näihin lihattomiin vaihtoehtoihin ruuanlaitossa. Kerran onnistuttiin tätä nyhtökauraakin kaupan hyllyltä löytämään, mutta ei kyllä oikein tykätty. Mulla ehkä itsellä häiritsi se koostumus. Täytynee kuitenkin antaa joskus toinenkin mahdollisuus.
    Härkistä ja muita härkäpapuvalmisteita sen sijaan kuluu paljon, siihen ollaan kumpikin tykästytty todella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mukavaa! :) Itsekin tykkään ehkä enemmän härkiksestä ja muista papujutuista, mutta on nyhtiksessäkin puolensa. Mielestäni siitä tulee parempaa, jos sen repii aluksi pienemmiksi suikaleiksi - pakkauksessa se on valmiina tosi isoina ja vaikeasti lähestyttävinä köntteinä. Niin suutuntumakin kohenee. :D

      Poista
  3. PS. Haluan vielä lisätä tuosta Nyhtökauran säilyvyys -asiasta, että kokkasin hiljattain paketillisen nyhtistä, jonka "parasta ennen" oli mennyt jo reilu viikko sitten. Haistelin ja maistelin ja tarkastelin tuotetta ennen kuin päätin kokata sen, eivätkä sen ominaisuudet olleet muuttuneet miksikään. Ruoka oli ihan yhtä hyvää kuin tuoreesta tehty, ja masu kesti vanhanpäiväisen nyhtiksen syömisen ilman mitään ruuansulatusvaikeuksia. Nyhtökaura vaikuttaisi siis säilyvän aivan mainiosti syömäkelpoisena vielä pitkään päiväyksen mentyäkin.

    VastaaPoista