blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Suolainen laskiaispulla

5.3.2019

Voisiko laskiaispullasta tehdä suolaisen version? Olisiko mahdollista valmistaa upea laskiaispulla-ateria, jossa pääruuaksi olisi suolaista versiota ja jälkkäriksi perinteistä makeaa? Tällaisilla kysymyksillä minä ja toveri Krotti aloimme hupsutella, ja pian maistelimmekin jo Krotin leipomia, hauskasti laskiaispullaa muistuttavia, mutta kuitenkin aivan erilaisia leivoksia, niin kutsuttuja suolaisia laskiaispullia. Lopputulos oli todella herkullinen, joten ajattelin jakaa ohjeen.


Pullat syntyivät pretzel-taikinasta, joka muistuttaa pitkälti pullataikinaa, muttei vain ole makeaa. Pretzelit laitetaan hetkeksi kiehuvaan soodaveteen ennen paistoa, mikä antaa niille tyypillisen maun ja rapean kuoren sekä kauniin tummanruskean värin. Kunnon laskiaispullan päällä on raesokeria, joten ripottelimme näihin vastaavasti hiukan merisuolaa.

Täytteeksi valitsimme kermavaahdon asemaan kauratuorejuustosta ja -fraichesta vispatun kuohkean vaahdon. Hillon paikalle laitoimme porkkalaa eli porkkanasta valmistettua, kylmäsavulohta muistuttavaa herkkua. Näistä suolaisista laskiaispullista tuli siis vegaanisia, mutta täytteeseen sopisivat yhtä hyvin smetana tai ranskankerma ja kylmäsavulohi tai vaikkapa lohen mäti.

Kerron tässä pullien ja täytteen reseptit erikseen. Kunhan pullat ovat jäähtyneet, ne leikataan ja täytetään kuten laskiaispullat. Keskelle laitetaan hieman porkkalaa ja ympärille pursotetaan kaurafraichevaahtoa - tai voihan täytteet tietysti latoa kasaan ihan vain lusikalla. Lopputulos on joka tapauksessa täydellinen suolainen leivos, joka on vähän kuin laskiaispulla.


Suolaiset laskiaispullat


Pretzelit

8-10 kpl

3½ dl lämmintä vettä (42-45 asteista)
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2-2½ tl kuivahiivaa
8-10 dl vehnäjauhoa
100 g voita tai margariinia (käytimme kasviperäistä margariinia)

2 l vettä keittämiseen
125 g ruokasoodaa

ripaus merisuolaa koristeeksi
(kananmuna voiteluun haluttaessa)

Sekoita sokeri ja suola lämpimään veteen. Ripottele kuivahiiva pinnalle. Odota noin 5 min tai kunnes hiiva alkaa kuplia. Lisää osa vehnäjauhoista. Sekoita. Vaivaa taikinaan lisää vehnäjauhoja ja sulatettu tai pehmeä rasva. Lisää jauhoa, kunnes taikinasta tulee mukava köntti, joka irtoaa kulhon reunoista.

Anna kohota lämpimässä noin tunti tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Painele taikinasta ilmakuplat pois. Jaa se kahteen osaan. Pyörittele osat pötköiksi ja leikkaa pötköt pulliksi. Kohota pullia liinan alla lämpimässä 15-45 minuuttia.

Sekoita ruokasooda veteen esim. wokkipannussa tai kasarissa. Kiehauta. Laske muutama pulla kerrallaan kiehuvaan veteen varovasti. Käännä niin, että pullat saavat kiehahtaa molemmilta puolilta. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle esim. reikäkauhalla. Ripottele pullien pinnalle muutama rae suolaa. Paista uunissa 225 asteessa 12-15 minuuttia kunnes pullat ovat kauniin tummanruskeita.


Porkkala - vegaaninen kylmäsavulohi


4-6 isohkoa porkkanaa
1 kg karkeaa merisuolaa

1 tl nestesavua
2 tl etikkaa esim. omenaviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Pese porkkanat, älä kuori. Laita noin puolet suolasta uunivuuan pohjalle. Asettele porkkanat suolan päälle ja peitä lopulla suolalla niin, että porkkanat ovat kokonaan suolan ympäröimiä. Paista uunissa 200 asteessa 30-45 minuuttia riippuen porkkanoiden paksuudesta.

Anna jäähtyä. Riko suolakuori ja ota porkkanat pois vuuasta. Pilko porkkanat terävällä veitsellä viistosti ohuiksi siivuiksi. Laita siivut ja marinadin ainekset (nestesavu, etikka, öljy) tiiviiseen kannelliseen astiaan ja hölskytä sekaisin. Jätä maustumaan jääkaappiin yön yli.

Kaurafraichevaahto


1 prk Oatly påMackan -kauratuorejuustoa
½ prk Oatly iMat Fraiche -kaurafraichea
tilkka omenaviinietikkaa (noin ½ tl)
nokare dijon-sinappia (noin ½ tl)
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan

Vatkaa kaikki raaka-aineet tehosekoittimella kuohkeaksi.

PS. Saat herkullista porkkalamoussea sekoittamalla porkkalan ja kaurafraichevaahdon ja lisäämällä pieneksi pilkotun punasipulin sekä tuoretta tilliä joukkoon. Mousse sopii erinomaisesti vaikkapa ruisnappien täytteeksi - hyvä kasvisvaihtoehto juhlapöytään!

14 kommenttia

  1. Hauska idea ja näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi5/3/19 19:44

    Mielenkiintoinen idea, tosi herkullisen näköinen ja kuuloinen!

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä herkulliselta. :)

    VastaaPoista
  4. Herkullinen ja hauska idea.

    VastaaPoista
  5. Erinomainen idea! Pidän enemmän suolaisesta kuin makeasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin siinä tapauksessa tätä kannattaa kokeilla. Pidän yhtä lailla molemmista, ja teimme toki makeitakin pullia.

      Poista
  6. Kukahan meillä leipoisi tuollaisia... Herkullisilta näyttävät.

    VastaaPoista
  7. Kuvat ovat jo niin herkullisia, että täytyy muuten olla hyviä. Tuo suolainen ajatus ei olekaan hullumpi.

    VastaaPoista