23.7.2014

Allergiaystävällistä ravintoa: voisilmämuffinit

Oho, siitä on jo ehtinyt vierähtää jonkin aikaa, kun viimeksi julkaisin reseptin, mutta gluteenittomien muffinien sarja ei ole vielä päättynyt. Happamien raparperiversioiden jälkeen kehiteltiin entistäkin jälkiruokaisampi resepti, mausteinen voisilmämuffini, jonka nyt esittelen. Nämä ovat kuin voisilmäpullia, mutta täytyy taikinan koostumuksen vuoksi tehdä muffinivuokiin.

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi kaupasta valmiina ostetut, muuten ihan hyvien leipomoiden valmistamat gluteenittomat leipä- ja pullatuotteet ovat niin tympäiseviä, kun taas nämä itse tehdyt ovat sekä maun että rakenteen puolesta yhtä herkullisia tai jopa parempia kuin mitkä tahansa hyvät leivonnaiset.

On se niin väärin. (Haluan syyttää tästä Jytte-jauhoja. Niiden nimikin on jo niin epäilyttävä. Vaikka oikeasti kyse lieneekin jostain ihan muusta leivontateknisestä seikasta.)



Mausteiset voisilmämuffinit GL
12 kpl

2½ dl maitoa
2 maustemittaa suolaa
1 dl sokeria
1 pussi kuivahiivaa
2 maustemittaa ksantaania
1½ dl kaurajauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl perunajauhoja
1 dl voisulaa
ripaus (yht. teelusikallinen) vaniljasokeria, kardemummaa, kanelia, inkivääriä ja neilikkaa

~50 g voita
ripaus sokeria joka muffinille

~12 kpl muffinivuokia tai vuokapelti

Sekoita maito, suola ja osa sokerista. Lämmitä 42 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään (myös loput sokerit), lisää seos lämpimään maitoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetki ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi vuokiin ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Paina jokaiseen muffiniin kuoppa, aseta siihen nokare voita ja ripottele päälle sokeria.* Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista 15-30 minuuttia. Tuoksusta ja väristä havaitset muffinien olevan kypsiä.


*) Voin ja sokerin voisi teoriassa myös vaahdottaa keskenään, mutta käytännössä tämä tekniikka on yksinkertaisempi ja toimii kuitenkin ihan asiallisesti.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti